Asociația „100% pentru mediu”, prin pompiervoluntar.ro, își propune să coaguleze forțe noi de intervenție pentru stingerea incendiilor de vegetație

Nu de puține ori incendiile de vegetație au scăpat de sub control și au depășit capacitata de intervenție a pompierilor, ajungând să ardă zile întregi pe fronturi de kilometri.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU), constituite legal în subordinea consiliilor locale, fac parte din forța de intervenție care ajută la prevenția, localizarea, stingerea incendiilor și supravegherea lor după stingere.

Asociația „100% pentru mediu”, prin pompiervoluntar.ro și cu ajutorul dumneavoastră, își propune să coaguleze forțe noi de intervenție pentru stingerea incendiilor de vegetație care să se alăture SVSU și ISU în momentele lor cele mai grele, dar și în activități de prevenție și monitorizare.

Pentru aceasta vă invităm să vă înregistrați aici. Cererea dvs. de înregistrare ca voluntar va fi trimisă către Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) al localității de domiciliu și ISU județean

Dorim să atragem în același timp atenția asupra nevoii de dotare a SVSU, ocoalelor silvice, operatorilor economici și chiar persoanelor fizice din zonele cu risc crescut de incendii de vegetație cu mijloace suplimentare și corespunzătoare de intervenție în cazul incendiilor de vegetație, adică bătătoare de incendii și suflante.

În 2022, peste 162.000 de hectare au fost afectate de incendii de vegetație în România. Incendiile de pădure s-au întins pe o suprafață de 13.141 de hectare, cu un număr de 1.019 incendii.

Asta ne-a pus pe locul II în UE în topul țărilor afectate de incendii, între Spania și Portugalia, țări din bazinul mediteranean predispuse la așa ceva din cauza climei și a factorilor meteorologici.

În Caraș-Severin a fost înregistrată cea mai mare suprafață afectată de un singur incendiu, 565 de hectare, în anul 2020

Cine intervine în cazul unui incendiu de pădure?

În cazul unui incendiu de pădure, vorbim de trei direcții de intervenție.

  1. Primii la fața locului sunt silvicultorii care acționează în baza unui plan de apărare împotriva incendiilor și care ar trebui să dispună de echipament de intervenție.
  2. A doua intervenție este a Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitatea respectivă
  3. Iar a treia intervenție este a pompierilor militari, ISU, care acționează în colaborare cu alte instituții, atunci când e cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?